• Newsletter 51

Cea de-a șapte ediție a programului de burse de cercetare privind efectele consumului moderat de bere a ajuns la final

Perioada de înscriere în ediția 2017 - 2018 a programului de burse de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea a ajuns la final. Ne bucurăm că și anul acesta tineri cercetători, pasionați de cercetare, studenți la medicină sau cadre medicale, au răspuns apelului nostru și ne-au trimis ideile lor pentru dezvoltarea de studii cu caracter de noutate și originalitate. În acest moment, comisia de evaluare analizează propunerile primite, urmând ca în scurt timp să anunțăm tema câștigătoare.

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns apelului nostru, credem că există un mare potențial în zona de cercetare în România și ne dorim să contribuim activ la îmbogățirea resurselor de specialitate cu studii realizate de cercetători din țara noastră. Programul nostru de burse a devenit deja o tradiție, urmând ca la finalul toamnei să anunțăm lansarea ediției 2018 - 2019.

 

Berea consumată cu moderație poate ține sub control nivelul de colesterol

Image 004

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă. Instalarea acestuia poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ care include exerciții fizice. Chiar și băuturile, inclusiv cele slab alcoolizate, pot contribui la menținerea unui stil de viață sănătos. În această categorie se încadrează și berea, care atunci când este consumată cu moderație (330 ml/zi/femei și 660 ml/zi/bărbați) poate crește nivelul colesterolului bun, având în același timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.

Această băutură poate completa o dietă alimentară diversificată, datorită mineralelor, vitaminelor și fibrelor pe care le conține și care provin din ingredientele sale naturale.

Berea, sursă de fibre solubile

Îmbunătățirea tranzitului intestinal este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fibrelor, însă un beneficiu la fel de important pentru organism este și creșterea concentrației de lipoproteine cu densitate înaltă, cunoscute sub denumirea de colesterol HDL sau colesterol "bun". Berea are un conținut de fibre alimentare situat între 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile și se datorează orzului, unul dintre ingredientele berii. Responsabili pentru reducerea colesterolului din sânge sunt beta-glucanii din orz care se găsesc adesea în bere, nivelurile variind în funcție de procesul de fabricare a berii.

Berea, un posibil aliat în lupta cu colesterolul

Consumul moderat de bere, 660 ml de bere pe zi în cazul bărbaților, poate crește concentrația de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%. Atunci când berea este consumată cu moderație, concentrațiile de HDL din sânge pot crește și se formează acizi biliari care mențin colesterolul solubil și previn formarea calculilor biliari.

"Berea are 0% colesterol, iar alături de o dietă variată și atunci când este consumată în cantități moderate, poate chiar scădea riscul de boli cardiovasculare, asociate în mod direct cu un nivel crescut al colesterolului LDL, cel rău. Mai mult, ingredintele naturale din bere pot aduce un conținut de fibre solubile care ajută la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). În principiu, este nevoie de un aport de 10-13 g de fibre la fiecare 1.000 kcal, fiind indicat și un consum ridicat de lichide pentru completarea cu succes a beneficiilor acestora", spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Cuvânt înainte

NOUTĂȚI

Legumele cu frunze verzi, cerealele integrale și berea – posibili aliați ai sistemului osos

Osteoporoza este o afecțiune des întâlnită în rândul tuturor persoanelor, în special în rândul femeilor ajunse la vârsta menopauzei. Aceasta provoacă apariția oaselor fragile, predispuse la fracturi, care se pot rupe la mișcări bruște sau chiar la cel mai mic efort depus.

Mai mult

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele informații ale Centrului.