• Newsletter 47

Fibrele, elemente esențiale pentru sistemul digestiv

Sistemul digestiv este nevoit să facă față multor provocări pe perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când cantitatea de alimente consumată pe parcursul unei singure mese poate fi considerabil mai mare. Cheia echilibrului între includerea în regimul alimentar a preparatelor tradiționale și prevenirea disfuncționalităților tranzitului intestinal constă în consumul de fibre. Acestea pot fi cu ușurință introduse în dietă, regăsindu-se în alimente precum avocado, cereale integrale sau chiar bere.

Fibrele se încadrează în categoria carbohidraților pe care enzimele din tubul digestiv nu îi pot digera și se regăsesc în principal în alimente de origine vegetală (fructe, legume și cereale integrale). Aceste substanțe sunt esențiale pentru întregul organism uman, însă ajută în special sistemul digestiv, unde datorită efectului antioxidant și antiinflamator contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipației și curățarea colonului.

Medicii nutriționiști recomandă un consum zilnic de 38 g de fibre pentru bărbați și 25 g de fibre pentru femei, cantitatea fiind puțin mai redusă în cazul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. În schimb, cantitatea zilnică indicată crește în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

 

Trei surse de fibre pentru o dietă alimentară diversificată

Image 004

Avocado este unul dintre fructele cu cel mai ridicat conținut de fibre alimentare, de 6,7 g fibre la 100 g de avocado, ceea ce înseamnă 18% din doza zilnică recomandată. Fructele de avocado, originare din America Centrală, conțin pe lângă fibre și vitamine A, E, B6 sau K și minerale precum fier, magneziu și mangan, motiv pentru care medicii nutriționiști recomandă integrarea acestora în dieta zilnică.

Alte alimente bogate în fibre alimentare sunt și cerealele integrale, care pot fi consumate cu succes la micul dejun. Dintre acestea, ovăzul are cea mai mare cantitate de fibre alimentare și un indice glicemic redus.

"Este binecunoscut faptul că printre ingredientele folosite în fabricarea berii se numără și cerealele care aduc berii un conținut de fibre. Astfel, berea consumată moderat poate fi benefică pentru sistemul digestiv, deoarece fibrele contribuie la stimularea bacteriilor sănătoase la nivelul intestinului", a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Fibrele solubile din bere provin de la pereţii celulelor de orz. Medicii nutriționiști atrag atenția asupra faptului că există o legătură directă între consumul de fibre și consumul de lichide. Deoarece fibrele absorb apa, aceștia recomandă și creșterea cantității de lichide consumate. Berea, având ca ingredient de bază cerealele și un conținut de peste 90% apă, poate fi o opțiune bună din acest punct de vedere.

Consumul moderat de bere este definit ca reprezentând 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, pentru berea cu o concentrație de alcool de 5%.

Cuvânt înainte

NOUTĂȚI

Burse de cercetare despre bere în valoare de 150.000 de lei

Programul de burse dedicate cercetării efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea inițiat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție continuă cu o nouă ediție. Valoarea totală a burselor acordate este de 150.000 de lei, iar perioada de depunere a proiectelor este deschisă până pe 30 apri...

Mai mult

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele informații ale Centrului.