• Newsletter 34

Fructele oleaginoase, berea consumată moderat, kiwi și ardeiul gras, printre aliații organismului în această iarnă

După trecerea la ora de iarnă și schimbarea de temperatură, organismul nostru este nevoit să facă față unei perioade mai lungi din zi în care va fi privat de lumina naturală.

Trecerea de la vremea frumoasă la frig se resimte asupra dispoziției și stării noastre generale. Cele mai frecvente reacții sunt oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap și chiar dereglări hormonale. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăși aceste stări, nutriționiștii recomandă odihnă și o alimentație bogată în fructe și legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive.

"Schimbarea orei de trezire și instalarea temperaturilor scăzute reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. De aceea, este important ca adaptarea la noile schimbări să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută", spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Fructele oleaginoase, surse bogate de vitamine și minerale

Fructele oleaginoase sunt surse bogate de vitamine și minerale, ce asigură un nivel crescut de energie al organismului. Acestea conțin uleiuri și grăsimi sănătoase și au un aport nutritiv extraordinar, de aceea sunt un aliment ideal în această perioadă a anului. Eventualele stări de iritabilitate și de oboseală generate de schimbarea orei pot fi diminuate datorită conținutului ridicat de magneziu pe care oleaginoasele îl conțin. De asemenea, magneziul este un foarte bun stimulent pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Serotonina eliberată prin anumite fructe oleaginoase, precum nucile, are un rol extrem de important pentru buna noastră funcționare fizică și psihică. Se recomandă ca oleaginoasele precum migdalele, fisticul, nucile caju și cele braziliene, castanele, nucile sau alunele să fie consumate în formă cât mai naturală, fără a interveni termic asupra lor și fără a le adăuga alte ingrediente, cum ar fi sarea.

Berea, consumată moderat, poate combate problemele legate de somn și contribuie la starea de bine a organismului

Berea este o băutură cu multiple calități, în special datorită faptului că este fabricată din ingrediente 100% naturale. Cerealele sunt ingredientele de bază ale berii și o îmbogățesc cu vitaminele de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9), care ne ajută să facem față mai bine schimbărilor din bioritmul nostru. Totodată, în combinație cu alte ingrediente din compoziția berii, precum vitamina B2 și acidul nicotinic, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolență, prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. În plus, datorită hameiului, berea conține antioxidanți care alături de vitaminele B redau o stare de bine organismului și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Beneficiile pentru organism ale acestei băuturi, aportul de vitamine, fibre și nutrienți pot apărea însă doar atunci când este consumată cu moderație. Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

Vitamina C direct din kiwi și ardei gras roșu

Vitamina C redă energia organismului pe durata întregii zile, întărește sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului, un mineral vital pentru transportul oxigenului și al substanțelor nutritive în corp. În plus, vitamina C este un aliat de nădejde al organismului în sezonul rece, pentru prevenirea răcelilor, dar și pentru combaterea oboselii, stresului, depresiei sau episoadelor de insomnie, cu precădere în momentul în care organismul nostru duce lipsă de lumină naturală. În topul celor mai bogate surse de vitamina C se află kiwi și ardeiul gras roșu, care au un conținut de vitamina C mai mare decât o portocală.

Cuvânt înainte

NOUTĂȚI

European Beer and Health Symposium, ediția a opta

European Beer and Health 2017 a avut loc la Bruxelles și a reunit experți și oameni de știință din întreaga lume. Aceștia au confirmat că atunci când este consumată moderat, berea poate fi integrată într-un regim alimentar echilibrat și sănătos. În premieră în istoria simpozionului, un reprezentant al comunității șt...

Mai mult

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele informații ale Centrului.